W piwach znaczący wpływ mają składniki takie, jak woda, słód, jęczmień. Ale poza tym rozległą rolę dogrywają drożdże. Co możemy o nich powiedzieć? Takie substancje są w głównej mierze w browarach przekazywane do brzeczki w celu dokonania fermentacji alkoholowej. To dalej poprzez obecność cukrów powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla, poza tym artykuły uboczne fermentacji – tak naprawdę to one przekazują piwu słuszny smak i zapach. A od czego ona podlega? To oczywiście taki smak oraz zapach zależą w gigantycznym stopniu od zastosowanego szczepu drożdży, jak i ich stanu fizjologicznego, składu syntetycznego brzeczki oraz warunków fermentacji, inaczej procesu symbolizowanego jako warzenie piwa. Ale drożdży jest aktualnie niezmiernie mnóstwo, więc czy wszelkie można zastosować? Rzecz jasna, że nie- wszystkie się nie nadają. Do wytworzenia piwa nadają się tak oznaczane drożdże piwowarskie. Mamy prawo je podzielić na szczepy fermentacji spodniej i fermentacji górnej. To wszystko ma wpływ na kompletne wykonanie piwa, skutkiem tego, by było ono naprawdę smaczne – posiadało smakowity aromat, jak oraz smak, to muszą zostać w nim wcześniej zostać zastosowane dobre drożdże, które mają wpływ na fermentację.