Człowiek w dzisiejszych czasach coraz częściej odchodzi od zdrowej żywności, zastępując ją żywnością modyfikowaną. Jest to co prawda produkcja o wiele bardziej wydajna pod względem ekonomicznym oraz fakt, że żywność modyfikowana znacznie dłużej utrzymuje świeżość nie podlega dyskusji, jednak żywność taka jest zwyczajnie nie zdrowa. Co prawda pestycydy i nawozy są wypłukiwane z zewnątrz, jednak owoce i warzywa, które rosną w sztucznym środowisku wciąż mają w sobie wiele związków chemicznych. Ponadto warzywa i owoce dorastające w słońcu są zwyczajnie smaczniejsze. Podczas gdy genetycznie ulepszane ogórki czy pomidory, na które nigdy nie padały naturalne promienie słoneczne, nie posiadają tego samego smaku co plony z np. przydomowego ogródka. Nadto żywność modyfikowana, zawierająca śladowe ilości nawozów i pestycydów u co bardziej delikatnych może powodować kłopoty trawienne i biegunki. Szacuje się również, że komórki naszego ciała obumierają w ciągu miesiąca, a ich miejsce zastępują nowe. Nowe zaś komórki wymagają budulca, budulcem tym są substancje jakie dostarczamy do naszego organizmu. Wniosek jest więc prosty, zdrowy organizm powstaje z komórek używających budulca naturalnego. Zaś organizm, który wytwarza komórki z produktów syntetycznych może ulegać zwyrodnieniom i być bardziej wrażliwy na choroby. Dlatego też Dr Ewa Dąbrowska, specjalistka ds. zdrowego żywienia poleca diety owocowo-warzywne, składające się jedynie z naturalnych owoców i warzyw. Dzięki {tej|takiej] diecie każdy człowiek może oczyścić swój organizm nie tylko z toksyn jakie pochłania z otocznia, ale także wyzbyć się ich z codziennej diety. Aby przekonać się jak zbawienny wpływ na nasz organizm mają diety dr Dąbrowskiej warto wybrać się do jednego z jej kurortów na wczasy zdrowotne, w czasie, których na własnej skórze można się przekonać o skuteczności medycyny naturalnej.